De opkomst van maaltijdboxen

Het zal je niet ontgaan zijn: sinds een aantal jaar zijn maaltijdboxen enorm in opkomst. Wachtend op de bus of op social media, verschillende aanbieders van de foodbox adverteren enthousiast met deze nieuwe vorm van koken. HelloFresh, de Allerhande Box, Eko Menu, Marley Spoon, de AH Box, Willem & Drees… de verschillende opties schieten als (biologische) paddenstoelen uit de grond.

De box past goed in de huidige tijdsgeest. Er is veel veranderd in de maatschappij. Zo zijn vrouwen meer gaan werken en hebben logischerwijs geen zin meer om uren in de keuken te staan. Het gezinsleven is vaak druk en eist veel tijd op. Jeroen moet om half 7 op het voetbalveld staan en Lisa moet nog hockeyen vanavond: dan is het hartstikke fijn als de ingrediënten klaar liggen in de koelkast en er geen boodschappen meer gedaan hoeven worden. Wanneer het eindelijk weekend is, wil je daar van genieten in plaats van je hoofd te breken over het samenstellen en inkopen van een weekmenu.

Het succes van maaltijdboxen is niet verrassend en goed te verklaren. Het neemt je een hoop zorgen en werk uit handen en wordt nog thuisbezorgd ook. Het aantal huishoudens wat de maaltijddozen afneemt is sinds 2015 dan ook explosief gestegen. Naast het gemak en smaak (ook belangrijk!) is er daarnaast een component waar in deze blog wat dieper wordt ingegaan: de gezondheid van de maaltijddoos. De zomer is weer in aantocht en dat maakt dat een heleboel mensen de spreekwoordelijke broekriem weer een gaatje strakker aantrekken. Past een foodbox in een dieet en is het mogelijk om af te vallen met het gebruik ervan?

Diëten met de maaltijdbox

Met het enorme aanbod van aanbieders, is het niet meer dan logisch dat er verschillen zitten in de verschillende aanbieders. Dit is een belangrijk punt wanneer we willen ontdekken of het mogelijk is om af te vallen wanneer je ’s avonds eten bereidt afkomstig uit een box. Bij de meeste aanbieders kun je een week van tevoren uit een aantal recepten kiezen welke jij gerechten jij op de mat wil ontvangen. Voor een deel kun je dus invloed uitoefenen op jouw dieet door hierin verstandige keuzes te maken.

Ons nationale Voedingscentrum raadt als de basis voor gezond eten aan om te letten op de ‘Schijf van Vijf’. Op de website van het Voedingscentrum is meer informatie te vinden over gezond eten: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx. Zij raden bijvoorbeeld aan om veel groente, volkoren producten, bonen en noten in je eetpatroon op te nemen. Hiermee kun je rekening houden wanneer je een maaltijdbox gaat kiezen. Er zijn een aantal aanbieders die daarnaast biologische producten leven (Willem & Drees, Ekomenu). Het loont zich dus om je in te lezen voordat je een weloverwogen keuze maakt voor een box die jou gaat helpen om wat pondjes te verliezen en die past in een gezonde, evenwichtige leefstijl.

Een gezonde leefstijl bestaat natuurlijk naast voeding ook uit lichaamsbeweging en sporten. Er zijn ook foodboxen die speciaal zijn toegerust op een sportieve leefstijl en bijvoorbeeld aandacht besteden aan eiwitten en proteïnen in hun recepten. Elk mens is anders en zo is het ook met diëten. De één wil meer spieren opbouwen en fitter worden, de ander wil wat centimeters verliezen rondom de taille. Het is dus belangrijk te bedenken op wat voor manier je af wil vallen. Ook is het belangrijk te bedenken wat bij jou past. Je kunt ervoor kiezen om een maaltijddoos te kiezen die bijvoorbeeld koolhydraatarme recepten aanbiedt of je gaat voor een vegetarische box met veel groenten en vezels. Leonie van 41 testte een box met producten die zijn gebaseerd op het ‘ziekenhuisdieet’: een manier om snel nog wat af te vallen voor haar bruiloft. Haar ervaringen kun je hier lezen: https://dieetplannen.nl/alternatief-ziekenhuisdieet/.

De keuze maken: alle boxen op één website

Nu je genoeg informatie hebt om een weloverwogen keuze te maken, is het tijd om een maaltijddoos te kiezen die bij jou past en die aansluit op jouw dieetwensen. Daarvoor is deze website enorm geschikt: https://www.maaltijdbox-vergelijken.nl/allerhande-box/ Met alle aanbieders op een rij zit er vast iets voor jou tussen. Succes met afvallen en eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *