Een dure espressomachine in huis gehaald, maar nog steeds geen lekkere koffie? De kans is groot dat de ingestelde maalgraad hier mee te maken heeft. De maalgraad, een getal dat aangeeft hoe fijn de koffie gemalen is, heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. In dit artikel lees je hoe het zit.

 

Voorgemalen koffie of koffiebonen?

Mensen kopen voorgemalen koffie, omdat het makkelijk is en je de koffiebonen zelf niet hoeft te malen. Jammer vinden wij, want voorgemalen koffie heeft zijn versheid allang verloren. Bovendien kun je de maalgraad bij voorgemalen koffie niet zelf instellen, omdat de fabrikant dit al voor jou heeft gedaan.

 

Een gemiste kans. De maalgraad heeft, zoals je eerder hebt kunnen lezen, een grote invloed op de smaak van de koffie. Door koffiebonen zelf te kopen en de maalgraad zelf in te stellen houd je de touwtjes zelf in handen. Je kunt met de maalgraad spelen om de smaak van de koffie naar wens aan te passen.

 

Het is een uitdaging om de juiste maalgraad te vinden. Deze hangt namelijk af van verschillende factoren, waar we het in dit artikel over gaan hebben.

 

Maalgraad en smaakbeleving

De maalgraad heeft invloed op het extractieproces. Extractie is het proces waarbij het water de smaken en aroma’s uit de gemalen koffie onttrekt. Tijdens dit proces kunnen gewenste en ongewenste smaken uit de koffiebonen in de koffie terecht komen. Het doel is natuurlijk dat alleen de gewenste smaken in het kopje belanden.

 

Hoe fijner de maalgraad, hoe langer het extractieproces duurt. Hoe grover de maalgraad, hoe korter de extractie. Wanneer de extractie te kort duurt zal de koffie vooral zuur smaken, duurt de extractie te lang dan zal bitterheid overheersen. Tijdens onze zoektocht naar de juiste maalgraad proberen we dus een balans te vinden tussen de smaken bitter en zuur, zodat de smaakbeleving in balans is.

 

De extractie is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk de temperatuur, de temperatuur van het water, de hoeveelheid water, de maalgraad van de boon en hoelang het water en de koffie met elkaar in aanraking zijn geweest.

 

Hieronder volgt een uitleg over de factoren, waar je tijdens het instellen van de maalgraad rekening mee moet houden.

 

De versheid van de koffiebonen

2 weken na branddatum beginnen de koffiebonen ouder te worden, wat de smaak van de koffie én de crema niet ten goede komt. Gelukkig valt dit met de maalgraad deels te compenseren. Door voor een fijnere maling te kiezen, zullen de smaken in de koffieboon beter tot zijn recht komen en zal niemand merken dat je ‘oude koffie’ schenkt.

 

Toch blijven we bij het advies om koffiebonen binnen 2 – 3 weken na branddatum op te maken. Sla dus nooit teveel koffiebonen in één keer in en koop alleen koffiebonen waarbij de branddatum op de verpakking vermeldt staat. Bij de koffiebonen die in de supermarkt liggen, staat vaak geen branddatum op vermeldt.

 

De koffiezetmethode

Elke koffiezetmethode vereist een andere maalgraad, tenminste wanneer je het perfecte kopje koffie nastreeft. Zo gebruik je voor een V60 of de Chemex een grove maling en voor espressokoffie een fijne maling. Bij een espressomachine wordt het water onder hoge druk door de filter met gemalen koffie heen gedrukt, waardoor het een fijnere maling nodig heeft.

 

Bij een V60 en Chemex druppelt het hete water door de koffie heen. Dit neemt meer tijd in beslag, maar mag ook niet te lang duren (anders overextractie). Door voor een grovere maling te kiezen, gaat het water makkelijker door de gemalen koffie heen, waardoor de extractietijd niet te lang duurt.

 

Je kunt de onderstaande richtlijnen aanhouden voor het instellen van de maalgraad:

 

Cafetière / french press: zeer grove maling (grover dan tafelzout)

Perculator: middelfijne maling (fijner dan tafelzout)

Filterkoffie: fijne maling (vergelijkbaar met zand)

Espresso: zeer fijne maling

Turkse koffie: zeer zeer fijne maling (zo fijn als stof).

 

Lees hier hoe je Turkse koffie thuis kunt zetten.

Luchtvochtigheid en nieuw koffiebonen

Als je eenmaal de juiste maalgraad hebt gevonden, kan het zo zijn dat je deze nog een keer moet aanpassen door een hoge luchtvochtigheid of juist een droge lucht. Bij regen of mist, kan het voorkomen dat je de maalgraad wat grover moet afstellen. Bij een droge lucht raden we je aan het tegenovergestelde te doen.

 

Nieuwe koffiebonen van een ander merk of een ander type? Dan is het een goed plan om de maalgraad weer te heroverwegen.

 

Maalgraad instellen: interessant & leerzaam

Ondanks dat het instellen van de maalgraad veel tijd in beslag kan nemen, biedt het je de kans om meer te leren over koffie. Je leert wat van invloed veranderingen in de maalgraad hebben op de smaak van de koffie. Daarnaast weet je precies welke maalgraad je voor welke zetmethode nodig hebt onder verschillende omstandigheden.

 

Heb je geen tijd om de koffiebonen zelf te malen? Dan is het wellicht beter om voor een espressomachine volautomaat te kiezen. Deze machines worden geleverd met een geïntegreerde bonenmaler, wat het mogelijk maakt om van bonen koffie te genieten zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.

Klik hier om meer informatie te lezen over een espressomachine volautomaat.

 

Elektronische of handmatige koffiemolen?

Wanneer je van plan bent om een koffiemolen te kopen, kun je kiezen tussen een elektronische en een handmatige koffiemolen. Een elektronische koffiemolen is vaak duurder, maar ook nauwkeuriger. De meeste handmatige koffiemolens werken prima en zijn goed te betalen, maar vaak niet in staat om de koffiebonen tot een ‘espresso maalgraad’ te malen.

 

Succes met het vinden van de juiste maalgraad. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je me altijd een persoonlijk bericht sturen via de contactpagina van baristaworden.nl.