afvallen met koolhydraatarm dieet

Wie wil starten met afvallen, komt er al snel achter dat er vele honderden diëten zijn die je kunt volgen in de strijd tegen de overtollige kilo’s.
Echter, niet alle diëten die je kunt volgen zijn even effectief. Ben je op zoek naar een dieet om snel kilo’s kwijt te raken en ervoor te zorgen dat deze kilo’s niet terugkomen na het volgen van het dieet?  Dan is het koolhydraatarm dieet zeker een optie.
Wanneer is een dieet zonder koolhydraten iets voor jouw? Hieronder lees je de achtergronden van deze diëten.

Hoe werkt afvallen met koolhydraatarm dieet?

Afvallen volgens het koolhydraatarm dieet is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen bij het volgen van dit dieet zonder koolhydraten, is het weren van bepaalde voedingsmiddelen uit je maaltijden. De voedingsmiddelen die je niet meer mag eten of in ieder geval zo min mogelijk moet eten bij het volgen van dit dieet, zijn voedingsmiddelen met zogeheten snelle koolhydraten. Dit zijn voedingsmiddelen als snacks, chips, snoep, pasta en rijst.

Het is bijna onmogelijk om helemaal geen koolhydraten binnen te krijgen en dit is ook ongezond. Je hebt koolhydraten namelijk ook nodig om goed te kunnen functioneren, net zoals dit bij andere voedingsstoffen het geval is. Om ervoor te zorgen dat je toch gezond blijft tijdens het afvallen, richt het koolhydraatarm dieet zich niet op het geheel mijden van koolhydraten, maar slechts op het mijden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Je mag dus wel koolhydraten eten, maar moet voedingsmiddelen met veel koolhydraten proberen te mijden.

 

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Als je een dieet zonder koolhydraten wil volgen, heb je de keuze uit diverse diëten. Zo kun je kiezen voor het Atkins dieet, het South Beach dieet, het Grip op Koolhydraten dieet, het Dr. Frank dieet, het Een kilo per week dieet en het Dukan dieet.

 

Welke producten zijn koolhydraatarm?

Als je het koolhydraatarm dieet volgt, zijn er enkele voedingsmiddelen die erg geschikt zijn om te eten. Dit zijn stuk voor stuk voedingsmiddelen met weinig koolhydraten en veel gezonde stoffen die je kunt eten om snel overtollig vet kwijt te raken en toch gezond te eten. In onderstaande koolhydratentabel zie je precies welke producten koolhydraatarm zijn en je dus mag eten tijdens het volgen van dit dieet zonder koolhydraten. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over koolhydraten.

 

Koolhydratentabel: wat mag je wel eten bij het koolhydraatarm dieet?

Categorie Koolhydraatarme voedingsmiddelen
Vis Tonijn, zalm, tong, forel, makreel en sardientjes.
Vlees Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, (ontbijt)spek, kalfsvlees, ham en wild.
Gevogelte Kip, kalkoen, eend, gans, braadkuiken, kwartel en fazant. Daarnaast mag je ook roerei, gebakken ei, gepocheerd ei, zachtgekookt ei, hardgekookt ei en gevuld ei eten.
Schaaldieren Oesters, mosselen, kreeft, st. Jacobsschelpen, inktvis, garnalen en krab.
Groenten Paddestoelen en champignons, andijvie, peterselie, chinese kool, krulandijvie, selderie, venkel, witlof, bieslook, ijsbergsla, krulsla, kropsla, komkommer en veldsla. Andere groenten zijn niet verboden, maar bevatten wel meer koolhydraten.

 

Door bovenstaande tabel te raadplegen bij het bereiden van maaltijden, weet je zeker dat je koolhydraatarm eet.

 

Wanneer is dit dieet geschikt voor jou?

Het koolhydraatarm dieet is voor bijna iedereen geschikt. Zo is dit dieet geschikt voor iedereen die graag af wil vallen en bereid is om het huidige eetpatroon aan te passen. Het dieet is alleen minder geschikt voor mensen die symptomen van een burn-out of een bijnieruitputting hebben, mensen met diabetes, mensen met een hoge bloeddruk, mensen die een langzame schildklier hebben en mensen die niet bereid zijn om hun eetpatroon aan te passen. Heb je geen zin om gezonder te gaan eten en jouw eetpatroon drastisch te veranderen? Dan is het koolhydraatarm dieet niet geschikt voor jou, omdat je voor het succesvol volgen van dit dieet echt je eetpatroon aan moet passen.

 

Voordelen en nadelen

Het volgen van het dieet zonder koolhydraten brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Twijfel je of het dieet zonder koolhydraten iets voor jou is? Lees dan in onderstaande tekst meer over de voordelen en nadelen van het volgen van het koolhydraatarm dieet.

 

De voordelen van het koolhydraatarm dieet, zijn de volgende:

[wpsm_column size=”one-half”][wpsm_pros title=”PROS:”]

 • Je hebt minder neiging om te snoepen en zoetigheid te eten.
 • Je hebt een helder gevoel in je hoofd.
 • Je hebt meer energie.
 • Je kunt maaltijden eten die eenvoudig te bereiden zijn.
 • Je hebt minder darmklachten, omdat het dieet een gezonde darmflora stimuleert.
 • Je hebt een hoge vetverbranding, waardoor je snel gewicht verliest.
 • Je hebt een meer stabiele bloedsuikerspiegel en minder behoefte aan insuline.

De nadelen van het dieet, zijn de volgende:

[/wpsm_pros][/wpsm_column][wpsm_column size=”one-half” position=”last”][wpsm_cons title=”CONS:”]

 • De recepten van het dieet zijn rijk aan eiwit en vaak ook aan verzadigd vet. Hierdoor worden de nieren meer belast, waardoor het dieet gevaarlijk is voor mensen met een hoge bloeddruk en diabetes.
 • Het dieet is te weinig gevarieerd, waardoor je te weinig van sommige essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierbij kun je denken aan voedingsstoffen als calcium, vitamine C en vitamine B1.
 • Je valt weer snel terug op je oude gewicht, omdat veel mensen na het volgen van het dieet weer meteen terugvallen op hun oude voedingspatroon.
 • Het dieet is moeilijk vol te houden en vergt veel discipline. Dit komt omdat veel voedingsmiddelen koolhydraten bevatten, waardoor je lekkere maaltijden als stamppotten, pasta’s en patat moet laten staan. En omdat je ook geen koek, gebak, ijs en chocolade mag eten bij het volgen van het dieet, vinden veel mensen het dieet lastig om vol te houden.

[/wpsm_cons][/wpsm_column]

 

Ervaringen en reacties van onze lezers die het koolhydratendieet volgen

De ervaringen met het koolhydraatarm dieet zijn erg uiteenlopend. Zo geven sommige lezers geven aan dat ze veel kilo’s zijn verloren en nooit meer anders willen, terwijl anderen het dieet bestempelen als een dieet dat moeilijk vol te houden is. Afhankelijk van jouw persoonlijke discipline is het dieet dus wel of niet geschikt voor jou. Vind je het niet erg om geen pasta, patat en lekkernijen meer te eten? Dan is dit dieet erg geschikt voor jou. Vind je dit wel moeilijk, dan is het dieet wellicht niet zo interessant voor jou.

 

Waarom zijn snelle koolhydraten ongezond en trage koolhydraten gezond?

De reden dat snelle koolhydraten ongezond zijn, komt vanwege het feit dat deze koolhydraten snel in het lichaam worden opgenomen. Hierdoor is er een piek in de bloedsuikerspiegel, die snel wordt opgevolgd door een dip in de bloedsuikerspiegel. Tijdens deze dip verlangen veel mensen naar nieuwe zoetigheid om de dip te verhelpen, waardoor mensen maar blijven eten en snel aankomen.

Trage of langzame koolhydraten zijn daarentegen wel gezond. Dit komt omdat deze koolhydraten langzaam in het lichaam worden opgenomen, waardoor de vertering langer duurt en je langer een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor heb je minder snel trek, eet je minder en kom je dus minder snel aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *