Als je al een tijdje op zoek bent naar manieren om af te vallen en snel af te rekenen met overgewicht, is de kans heel groot dat je de term koolhydraatarme recepten al eens voorbij hebt zien komen. Koolhydraatarme recepten zijn namelijk een hype onder mensen die af willen vallen, om de eenvoudige reden dat er heel veel voordelen aan deze recepten zitten. Je hebt ze voor elk moment van de dag: van het ontbijt tot het diner. Een goed koolhydraatarm recept voorziet niet alleen in voldoende energie, maar zorgt er ook nog eens voor dat je spiermassa opbouwt en over het algemeen een stuk gezonder gaat leven. Heb jij nog geen idee van wat dit voor recepten zijn? Dan leggen we je dat in dit artikel graag uit.

Koolhydraatarme voeding

Het is duidelijk dat koolhydraatarme voeding gezonder is. Want koolhydraten maken ons onnodig dikker, daar vet wordt opgeslagen als de energie niet verbrand wordt. En aangezien je met koolhydraten heel veel energie binnen krijgt die je niet verbrandt, is dat heel aannemelijk.
Koolhydraatarme voeding is vaak eiwitrijk en komt uit vis en vlees, noten en zaden, ei en bepaalde zuivelproducten aangevuld met groenten en fruit. Je kunt deze gerechten gewoon zelf bereiden en de benodigdheden koop je in elke supermarkt.

Afvallen

De hoofdzakelijke reden dat mensen koolhydraatarme recepten bereiden, is omdat deze heel goed helpen bij het afvallen. Je valt aanzienlijk af als je koolhydraatarm kookt, omdat je geen vet meer op hoeft te slaan. Je krijgt geen koolhydraten meer binnen en het beetje dat je nog wel binnen krijgt wordt op een nette manier verbrand. Afvallen is dus een eitje met een koolhydraatarm dieet. Letterlijk, want ei staat vaak genoeg op het menu.

Andere voordelen

Maar er zijn nog meer voordelen te benoemen aan een koolhydraatarm dieet. Behalve dus het feit dat je hier goed mee af kan vallen, kun je met een koolhydraatarm dieet ook werken aan je gezondheid. Zo zijn mensen die regelmatig een koolhydraatarm gerecht bereiden en opeten minder vatbaar voor ziektes. Hun weerstand wordt sterker. Dat komt omdat ze veel vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgen die ervoor zorgen dat het afweersysteem op scherp staat.
Maar ook op de lange termijn zijn veel voordelen. Zo neemt je bloeddruk aanzienlijk af, verlagen deze recepten je cholesterol en neemt de kans op suikerziekte (diabetes) aanzienlijk af. Hier zijn dan ook vele onderzoeken naar gedaan.

Diëten met gezonde basis

Er zijn op de koolhydraatarme theorie heel veel diëten gebaseerd. Het betreft vaak diëten met een gezonde basis, zoals het Dash dieet. Dit is in Amerika erg populair, omdat het zich in de hoofdzaak niet richt op afvallen, maar op algemene gezondheid. Je zorgt er voor dat je cholesterol en bloeddruk afnemen en pas als je lekker in je vel zit en gezond bent, wordt het doel afvallen. Ook Paleo (waarbij je gaat eten zoals holbewoners en oermensen ooit deden) richt zich eigenlijk grotendeels op de koolhydraatarme gedachtegang. Je eet veel natuurlijke producten zonder suikers en zonder dat er allerlei ongezonde toevoegingen aan zijn gedaan. Voor veel mensen werken deze diëten heel goed, omdat ze tot snel resultaat leiden en erg lekker zijn. Afzien met een dieet is dus helemaal niet meer aan de orde. Neem met deze heksenkaas met tomaat, knoflook en olijf als voorbeeld.