Dieet en afvallen worden vaak in een zin genoemd. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar is dat wel echt zo? Wat zijn de verhoudingen en in welke relatie staan dieet en afvallen aan elkaar. Kortom wat is het verschil tussen dieet en afvallen?

Om te relatie tussen de twee termen te begrijpen. Zullen we eerst moeten kijken naar de termen afzonderlijk. Wat is een dieet? En wat is afvallen?

Dieet

In feite is het heel simpel. Een dieet is een voedingspatroon waarbij je jezelf beperkt tot specifieke voeding. Dit om een doel te bereiken, wat zowel afvallen als aankomen kan zijn. Een dieet kan ook worden ingezet wanneer er geen sprake is van gewicht kwijtraken of of zwaarder worden.

Dieet vanwege geloof of medische redenen

Een dieet is ook wanneer je bepaalde voedingsstoffen niet mag hebben vanwege een allergie, cultuur of geloof of wanneer je juist meer van een bepaalde hoeveelheid stoffen nodig hebt vanwege medische redenen.

Soorten diëten

Hoewel we in de volksmond veel soorten diëten kennen zijn de diëten onder te verdelen in een aantal categorieën. Zonder al te ingewikkeld en te diep op elk dieet in te gaan kun je deze categoriseren in een energieverrijkt dieet, een diabetesdieet, vezelverrijkt dieet. eiwitrijk of eiwitbeperkt dieet. Gluten, lactose of natrium vrij / beperkt. Cholesterolbeperkt, koolhydraat arm of rijk dieet.

Nu zullen ongetwijfeld enkele dieet soorten je bekend voorkomen, zoals het eiwitrijk dieet en een koolhydraatarm dieet. Dit zijn erg populaire diëten. Alle andere diëten die hier niet tussen staan waarvan je zeker weet dat je de namen kent zoals het Sonja Bakker dieet, Het South Beach Dieet, Dr Frank dieet, of ziekenhuisdieet.

Dat zijn geen originele diëten. Dit zijn allemaal aftreksels van de hierboven genoemde categorieën. Menig persoon heeft zijn naam proberen te koppelen aan een bepaald dieet met een paar aanpassingen om het eigen te laten lijken.

Afvallen

In tegenstelling tot een dieet is ‘afvallen’ het doel wat je wilt bereiken. Zoals hierboven staat beschreven is een dieet niet per se bedoeld om af te vallen. Afvallen doe je ook niet perse met een dieet. Het is een van de mogelijkheden maar afvallen doe je bijvoorbeeld ook door te sporten zoals hardlopen of meer te gaan bewegen.

Afvallen is dus het behalen van je doel om gewicht kwijt te raken. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Obesitas en overgewicht zijn het meest voorkomend. Maar ook sporters zoals boksers moeten vaak aankomen of afvallen om een bepaalde wedstrijd te kunnen vechten. Acteurs moeten voor sommige rollen ook aankomen of juist afvallen zonder dat er sprake is van overgewicht.

De relatie, samen maar ook zonder elkaar

Afvallen heeft dus wel een relatie met dieet. Alleen kunnen beide zonder elkaar. Wanneer je een dieet volgt om aan te komen, heeft afvallen hier niks meer mee te maken. Wanneer je gaat afvallen door te sporten, dan heeft hier geen enkel dieet meer wat mee te maken.

Afvallen is het doel en de oplossing. Een dieet is een manier om dit doel te bereiken. Het probleem met beide is dat het kortstondig is. Op het moment dat je je doel hebt bereikt, ben je klaar met afvallen en of klaar met je dieet. Hier is wanneer het probleem zich voordoet, want hoe ga je nu verder? Hier vind je meer informatie over dieet en afvallen. https://dieet-afvallen.nl

Met de juiste mindset bereik je meer

Gezond en slank leven moet een mindset zijn. Naast afvallen met of zonder een dieet. Zul je jezelf deze mindset aan moeten leren. Je wilt tenslotte slank blijven en niet elk jaar op dieet moeten om gewicht te verliezen. Dit is tenslotte slecht voor je lichaam en gezondheid.

Probeer daarom een permanente oplossing voor je overgewicht te vinden. Ga op zoek naar het probleem. Heb je het probleem gevonden, verandert dit dan als eerst. Wanneer je te veel snoept, of alleen maar slechte ongezonde snacks eet. Dan weet je dat dit een probleem is dat je niet oplost door een dieet te volgen of te gaan sporten. Je zult jezelf eerst moeten leren om minder te snoepen en snacken.

Hierna kun je aan de slag met je gewicht. Veel succes met je dieet en afvallen. Mocht je nog vragen hebben en of tips willen lees dan onze blogs voor inspiratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *